Zašto grizemo usne, jezik i obraze i kako prestati?

Mnogi ljude često grizu usne (kao i obraze i jezik) kao razultat stresa. Nekima pomaže, iako ih zaboli. Međutim, ako konstantno grizemo naše usne, to može da dovede do ozbiljnih posledica.


Griženje usana, obraza ili jezika može nam naškoditi mnogo više nego što smo mislili. Kada konstantno grizemo ove meko tkivo mogu da nam se naprave ranice i čirevi, koji su neretko bolne. Oni mogu da se inficiraju ako se ne leče ili ako se konstantno otvaraju zbog ponovnog griženja.Takođe može dovesti i do upale, otečenja, crvenila i naravno bola.


Zašto uopšte grizemo te delove?


Naravno, svi smo iskusili situacije kada se slučajno ugrizemo za usnu ili jezik. Tu nema razloga za paniku, svakome se desi i brzo prođe.
Kada neko konstantno grize usne, obraze i jezik, razlog je najčešće psihološke prirode. Ta navika je odgovor na stres i nervozu koje smo spomenuli malopre. Postoji još jedan razlog – loš zagrižaj. Ako nam se konstantno dešava da se slučajno zagrizemo, to je razlog.


Kako prestati?


Ako je razlog psihološki – rešenje je da postanemo svesni onoga šta radimo. Ako znate šta su okidači, bićete svesniji ove loše navike i uspećete da je preduhitrite. Recite i drugima da vas opominju.


Ako je razlog loš zagrižaj, najbolje je da se obratite zubaru. Ovaj problem, poznat kao malokluzija predstavlja loš međusobni odnos gornjih i donjih zuba, gornje i donje vilice ili kombinovani loš međusobni odnos vilice i zuba. Ovaj problem vodi i do drugih stvari, osim ugriza, od nemogućnosti pravilnog čišćenja zuba do prevelikog opterećenja na pojedinim zubima. Leči se fiksnom protezom, a kod težih slučajeva je lečenje i komplikovanije.