Zbog čega naši zubi menjaju boju?

Iako svi težimo ka savršenom osmehu i belim sjajnim zubima, realnost nije takva. Naši zubi često menjaju boju, a evo i najčešćih razloga:

Promena boje zuba zbog konzumiranja obojene hrane i pića – ovo su promene koje najčešće viđamo. Braon ili crne fleke po zubima koje sami ne možete da operete četkicom za zube. Slične promene na zubima se javljaju i kod pušača.

Zubni kamenac – nastaje u procesu mineralizacije ostataka hrane na zubima. Kada se stvori, kamenac je nemoguće očistiti četkicom i pastom za zube, već je neophodno da ga stomatolog ukloni određenim instrumentima. Primetićete ga kao žućkaste naslage na zubima, u blizini desni. Kod pušača kamenac poprima tamnu boju.

Lečen zub –  odnosno zub kojem je izvađen živac. Kompletna krunica zuba ima tamniju boju od ostalih zuba . U ovom slučaju boju je promenio samo jedan zub i pacijenti to primete najčešće kada je u pitanju zub u regiji osmeha.

Amalgamska (crna) plomba – zbog svog sastava, vremenom ova plomba ispušta tamne pigmente. Oni mogu obojiti okolnu zdravu zubnu supstancu ili desni u blizini plombe.

Pigmentacija kod zaustavljenog karijesa – kada se na samom početku stvaranja karijesa zub odbrani, odnosno uspostavi se dobra higijena i ravnoteža u ustima, mesto na kojem je ovaj proces započet poprima tamniju, braon boju.

Povreda zuba – u slučaju kada je došlo do traume zuba usled pada ili udarca, može doći do nekroze (umiranja) živca u samom zubu. Tada nastaje promena boje slična onoj kod zuba sa izvađenim živcem. Ceo zub je tamniji i jasno uočljiv u odnosnu na ostatak zubnog niza.

Tetraciklinski zubi – obojenost ovih zuba je u vidu braon linija u istom nivou. Nastaju u slučajevima kada se trudnicama i deci mlađoj od 8 godina davao antibiotik tetraciklin. U fazama razvoja zuba ovaj antibiotik utiče na prebojenost zuba koja je kasnije prisutna ceo život.

Razvojni defekti gleđi (dentinogenesis imperfecta) – dešava se kada u toku razvoja i mineralizacije zuba dođe do poremećaja ovog procesa usled traume ili bolesti. U ranom dobu su promene u vidu beličastih zamućenja gleđi. U kasnijim godinama promene poprimaju braon-narandžastu boju.

Fluoroza zuba – nastaje u područjima sa visokom koncentracijom fluora u vodi za piće. Promene u gleđi su u vidu belih mrlja. One su u počeku glatke i sjajne, ali kasnije mogu da se pretvore u udubljeni defekt na gleđi. To se dešava zbog loše mineralizacije takvih zuba.

Kako da sprečimo promenu boje zuba?

Naslage na zubima u vidu kamenca, duvana i pigmenata od hrane redovno uklanjajte kod stomatologa, barem jednom godišnje ili na šest meseci ako imate problematičnije zube. Ultrazvučnim skidanjem naslaga i poliranjem zuba dovešćete svoje zube i desni u zdravu i estetski zadovoljavajuće stanje.

Zube koji su promenili boju zbog  vađenja živca ili traume moguće je pokušati izbeliti (unutrašnjom metodom). Ipak najčešće se ovakvi problemi rešavaju izradom keramičke krunice ili fasete.

Staru crnu plombu je potrebno zameniti novom belom (kompozitnom)  plombom. Pravilnom tehnikom zamene plombe moguće je ukloniti sve prisutne pigmente, kao i sprečiti nastavak novih. Ukoliko zub nije u vidljivoj regiji osmeha, ne treba insistirati na uklanjanju svih pigmenata nastalih od stare plombe, zato što u nekim slučajevima to podrazumeva uklanjanje većih količina zdravog zubnog tkiva.

Tetraciklinski zubi i razvojni defekti gleđi se  najteže zbrinjavaju. Kod takvih zuba stanje je moguće popraviti samo izradom keramičkih krunica ili faseta.

Bele mrlje na zubima, koje se još uvek nisu pretovrile u defekt, moguće je tretirati kod stomatologa preparatima za mineralizaciju zuba. Ukoliko je defekt u gleđi već prisutan, on se rešava postavljanjem plombe.

Naravno, kod nas u ordinaciji se uvek možete posavetovati i odlučiti na proces beljenja zuba. U ponudi imamo lasersko i endodontsko beljenje zuba, a sve o tome možete videti u našem odeljku posvećenom beljenju zuba.