Vađenje zuba – kako se ponašati posle

Vađenje zuba nije strašna stvar, ali je veoma bitno biti disciplinovan u prvih 24 sata nakon zahvata, kako ne bi došlo do komplikacija. Tako da ćemo sada proći kroz sve nedoumice u koje možete doći nakon vađenja zuba:

Gaza:

Gazu ne treba da vadite barem 20 minuta, jer ona vrši pritisak na ranu i mehanički potpomaže zaustavljanje krvarenja.

Anestezija:

Utrnulost usled lokalne anestezije može potrajati i do nekoliko sati nakon intervencije. U tom periodu  uglavnom niste u mogućnosti da na odgovarajući način procenite temperaturu hrane i pića te stoga lako može doći do nastanka opekotina u ustima i grlu. Takođe, tokom žvakanja lako može doći do nesvesnog ujedanja za usne, jezik i obraze.

Posebnu pažnju potrebno je pokloniti deci tokom trajanja anestezije. Utrnulost tkiva u ustima za decu predstavlja veliku novinu pa iz radoznalosti pokušavaju da grickaju sluzokožu i jezik. Kako ne bi nastala bolna oštećenja u ustima, decu je potrebno nadgledati u ovom periodu i objasniti im kako (ne) treba da postupaju.

Trening i odmor:

Tokom prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba potrebno je izbegavati teže fizičke poslove i vežbanje. U pojedinim situacijama stomatolog Vam može napisati i predlog bolovanja.

Važno je da se odmarate i da dovoljno spavate. U ležećem položaju vodite računa o tome da Vam glava bude iznad nivoa srca – koristite dva jastuka. Na taj način se prevenira postekstrakciono krvarenje iz rane. Takođe, prilikom ustajanja nemojte izvoditi nagle pokrete kako ne bi nastale vrtoglavice, već se minut ili dva zadržite u sedećem položaju pa tek onda ustanite.

Ishrana:

Što se tiče ishrane posle vađenja zuba, postoji nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavate. Prvi obrok posle intervencije možete imati već nakon prestanka dejstva lokalne anestezije. Izbegavajte žvakanje hrane na strani gde je rađena intervencija kako ne biste povredili ranu i kako biste izbegli utiskivanje hrane u istu. Važno je da hrana bude prohlađena, mekana  i da ne sadrži semenke koje bi mogle da se utisnu u krvni ugrušak rane. Preporučuje se sladoled, puding, prohlađena supa, jaja, kuvani krompir i slične namirnice. Naravno, i pića treba da budu prohlađena. Nemojte da konzumirate alkohol u prva 24h nakon vađenja, nekima se i duže preporučuje, pogotovo ako dobijete antibiotike ili analgetike.

Unosite dovoljno vode. Izbegavajte korišćenja slamčica. Negativan pritisak koji se tom prilikom stvara u ustima može izvući ugrušak iz ekstrakcione rane.

Pušenje:

Kako bi se smanjio rizik od nastanka komplikacija posle vađenja zuba u vidu otežanog zarastanja rane, na dan intervencije se ne preporučuje pušenje. Isto kao i tokom konzumiranja napitaka pomoću slamčice, i tokom pušenja se stvara negativan pritisak u ustima, pa se i u prvih 24h nakon intervencije pušenje nikako ne preporučuje.

Duvanje nosa:

Posle vađenja gornjih bočnih zuba – pretkutnjaka i kutnjaka koji se nalaze u blizini viličnog sinusa, izbegavajte duvanje nosa nekoliko dana. Ukoliko je tokom vađenja zuba došlo do otvaranja sinusa, narednih 10 dana u obzir dolazi samo pasivno čišćenje nosa – bisanje, bez duvanja u maramicu.

Ukoliko je tokom intervencije došlo do otvaranja sinusa, preporučuje se kijanje sa otvorenim ustima.

Takože, prvih 24h posle vađenja zuba izbegavajte pljuvanje kako biste sprečili narušavanje krvnog ugruška u rani. Očuvanje krvnog ugruška u rani je ključni faktor za pravilno zarastanje rane.

Ispiranje usta:

Energično ispiranje usta može takođe nepovoljno uticati na zarastanje rane. Korišćenje komercijalnih rastvora za ispiranje usta se ne preporučuje u prvih nekoliko dana nakon intervencije.

Pranje zuba:

Pravilno i redovno održavanje oralne higijene posle vađenja zuba je od velike važnosti. Način sprovođenja oralne higijene ne odstupa mnogo od uobičajenog, ali postoje određene specifičnosti na koje morate obratiti pažnju.

Sredstva za održavanje oralne higijene u ovom periodu su kao i obično – četkica i pasta za zube i zubni konac. Pranje zuba se može izvoditi četkicom koja ima manju glavu kako bi se izbeglo povređivanje krvnog ugruška. Rastvori za ispiranje usta se ne upotrebljavaju u prvim danima nakon intervencije.

Zub koji se nalazi pored rane dovoljno je prvog dana nakon ekstrakcije pažljivo očistiti nakvašenom gazom.

Ukoliko je rana posle vađenja ušivana, konce je takođe potrebno redovno čistiti kako ne bi došlo do nakupljanja ostataka hrane. Sasvim je dovoljno preći lagano preko konaca prstom ili gazom i penom od kaladonta.

Bol:

Bol posle vađenja zuba nije retkost, naročito kada je u pitanju komplikovano vađenje zuba. Najbolje je da pijete analgetike po preporuci stomatologa ili oralnog hirurga. Kontraindikovano je piti analgetike koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu: Aspirin, Acetisal, Andol, Anbol…. Analgetici koji dolaze u obzir nakon vađenja zuba su npr.: Caffetin, Brufen, Nimulid i sl. – ukoliko niste alergični na neki od sastojaka ovih lekova. Ali nemojte da preterujete, jer može doći i do neželjenih efekata.

Antibiotike ni u kom slučaju ne treba da uzimate “na svoju ruku”. Ukoliko postoji potreba za antibioticima, stomatolog će Vam prepisati lek koji je najbolji za dati slučaj i koji je u skladu sa Vašim zdravstvenim stanjem.

Otok:

U cilju smanjenja otoka u prvih 72h nakon intervencije preporučuje se aplikovanje hladnih obloga. Najbolje je da se izmedju pakovanja leda i kože stavi neka pamučna tkanina. Jako je važno da se prave pauze između dve aplikacije. Savetuje se da se nakon 15 minuta držanja obloge napravi pauza u trajanju od 15 minuta. Obloge se nanose samo u budnom stanju.

Spavanje na visokom uzglavlju može značajno doprineti umanjenju otoka. Koristite jedan ili dva dodatna jastuka.

Krvarenje:

Prvih 24h posle vađenja zuba možete zapaziti pojavu manje količine krvi u ustima i to je sasvim normalno. Međutim, ukoliko dođe do obilnijeg krvarenja potrebno je da reagujete ispravno i na vreme.

Preko rane stavite komad presavijene ili urolane čiste gaze i zagrizite tako da budete sigurni da gaza vrši pritisak na ranu. Mirujte 45 minuta bez žvakanja i otvaranja usta. Ukoliko krvarenje i dalje traje na identičan način preko rane aplikujte kesicu čaja. Tanini iz čaja potpomažu zaustavljanje krvarenja.

U slučaju pojave obilnog i upornog krvarenja javite se stomatologu ili maksilofacijalnom hirurgu. Na putu do lekara preko rane aplikujte gazu ili kesicu čaja na gore opisan način.