Šta nam jezik govori o telu?

Jezik nam ne služi samo da bismo osećali različite ukuse – on je i ogledalo našeg zdravlja.

Iako često pričamo o zubima, ne smemo zapostaviti jezik. Promene na njemu mogu oslikati stanje našeg organizma. Jedna od situacija kada odmah morate kod lekara je ako vas se desi da jezik krene da otiče. To je najčešće zbog alergijskih reakcija na hranu, piće i lekove, a može da bude jako opasno jer zatvara disajne puteve.

Ako vaš jezik ima beličasti sloj na sebi, to može da znači dve stvari – ili imate problema sa probavom i radom creva, ili ste dehidrirani. Ako je jezik jako crven,to može biti znak da imate šarlah, koji prouzrokuje streptokoka grupe A, mada to prate i drugi simptomi poput temperature, osipa i bola u grlu. Ako je samo vrh jako crven, to označava povišenu temperaturu tela.

Tragovi zuba na jeziku nakon spavanja mogu biti znak toga da jezikom u snu gurate zube, a moža i škrgućete. Najbolje je da nas odmah kontaktirate u tom slučaju.

Kod nekih ljudi, 2-3% populacije, može se naći takozvani geografski jezik. Naziv je dobio zato što na površini ima naslagice koje podsećaju na izgleda neke mape i karte. Uzrok je nepoznat, ali ova pojava je bezopasna.

I za kraj – prilikom pranja zuba obavezno perite i jezik, jer se bakterije skupljaju i na njemu.