Plivanje i zubi: Čega se paziti?

Svi jedva čekamo leto zbog plivanja, a i treba – plivanje je zdravo za ceo organizam, a uz to i rashladi. Međutim, postoji jedna stvar koje treba da se pazite.
Kako voda u bazenima ne bi bila puna bakterija koristi se hlor. Međutim, hlor može biti štetan po jedan deo našeg tela – naše zube, preciznije – zubnu gleđ. Hlor pomaže da se održi nivo pH vrednosti vode u bazenu. I u većini situacija, taj nivo je između 7.2 i 7.8. Međutim, kada ta brojka padne ispod željenih vrednosti, voda zapravo deluje kao kiselina i ako ste dugo u bazenu tada i mnogo vode vam uđe u usta, može vam oštetiti gleđ i čak skinuti boju sa zuba.
Ovo je rizik pre svega za sportiste, profesionalne plivače i vaterpoliste, koji dosta vremena provode u bazenu. Prosečan čovek koji ne provodi toliko vremena u vodi nije u tolikom riziku, ali treba svakako da pazi.
Najbolji znak da vidite da li je pH vrednost premala je ako vam se iziritira koža ili vas oči peku dok plivate. Ako je to situacija i nastavite po starom, vremenom možete primetiti braon mrljice na zubima i pojačanju osetljivost zuba. Ako se ovo slučajno desi, obavezno se obratite zubaru.