Kako ublažiti zubobolju?

Brojni su uzroci koji dovode do zubobolje, brojne posledice koje može da aktivira, ali i brojni načini za saniranje, od onih manje popularnih, alternativnih, do onih koji su jedini ispravni – stomatoloških intervencija. Ipak, u novonastaloj situaciji, odlazak kod zubara nije toliko realna opcija.
Mnogi se, tek onda kada nastupi bol u zubu, umesto da obrate pažnju na uzroke, bave lečenjima posledica. Svi se pitaju kako da zubobolja prestane, tek onda kada zub doživi upalu. Nju treba zaustaviti pre i nego nastane, tako što ćemo voditi računa o higijeni, o zdravim navikama i redovnim posetama stomatologu. Ukoliko nismo disciplinovani, zububolja, otok zuba i upala zuba mogu se javiti u bilo koje doba.


Što se lekova za bolove u zubima tiče, kako biste pomogli sebi, trebate najpre koristiti analgetike. Aspirin, analgin, baralgin, brufen, rapten, samo su neki od lekova koje možete koristiti. Kapi za zube, odnosno zubne kapi protiv bolova možete nakapati na komad vate i staviti na zub. Čim bol prestane, treba se obratiti zubaru, kako bi on postavio dijagnozu.


Prirodni lekovi za zuboblju:


– Ispiranje usta
Ispiranje usta samo je jedan od metoda koji može unaprediti našu oralnu higijenu. Žalfija, kamilica i nana pomažu u dezinfekciji usne duplje. Dve čajne kašičice prelivene ključalom vodom pomoći će da se umanji broj bakterija. Ovaj rastvor koristite mlak, a nikako vruć ili prehladan jer može dodatno zakomplikovati stvari.


Rastvor kafene kašičice soli u toploj vodi pomoći će takođe da se ublaže bolovi, a isto to može učiniti i soda bikarbona. Ona je dobra i kod gljivičnih infekcija.
Svi se slažu da je rakija odlična u ovim situacijama. Tu ima istine, jer je rakija antiseptk, pa može da učini da zubobolja i zubni otok utrnu.
Led uvek dobro dođe kada dođe do otoka zuba, pa kockicu leda možete držati unutar usana, a potom i na obrazu, kako bi se umanjio otok.


– Karanfilić
Sećate se onog mirisa zubne ordinacije koji ste identifikovali i kada ste pili kuvano vino? E, pa nije ni čudo, jer je to miris sastojka koji vrlo često ide u lekove za zube. Ili makar njegovi delovi. Reč je o klinčiću odnosno karanfiliću.
Kapi karanfilića pomoći će vam da se ublaže bolovi, ali morate oprezno naneti na željeno mesto. Ostavite na bolnom mestu i trudite se da ne dodirujete jezikom. Tri do četiri puta dnevno možete da nanosite ovu smesu na zub, ali pazite jer je začin poprilično intenzivnog i ljutkastog ukusa.


– Maslinovo ulje
Devičansko maslinovo ulje ima protivupalna svojstva zbog svojih fenola koji efikasno pomažu u ublažavanju boli i upale zuba. Potrebni će vam biti vata i pomenute ulje. Namočite vatu uljem i prinesite je na zub. Ovo možete ponoviti nekoliko puta u toku dana.


Sve navedeno može biti efikasno, ali jedini lek na duže staze je poseta zubaru.