Šta prouzrokuje loš zadah?

Ako se dentalna higijena ne održava redovno, tj. ako se ne peru zubi i ako se ne koristi zubni konac ostaci hrane se zadržavaju uzrokujući proizvodnju bakterija između zuba, oko desni i na jeziku. To uzrokuje loš zadah.
– Pušenje ili žvake na bazi duvana mogu biti krivci za loš zadah kao i mrlje na zubima, iziritirane desni ili smanjenje čula ukusa.
– Loš zadah koji je istrajan ili loš ukus u ustima mogu biti upozoravajući znak periodontalnih bolesti (bolesti desni). Njih uzrokuje nagomilavanje plaka na zubima i stvaranje bakterija koje proizvode toksine koji iritiraju desni. Ako se to stanje ne leči na vreme, može trajno oštetiti i desni i vilicu.
– Problemi sa zadahom mogu nastati i usled lošeg naleganja dentalnih nadoknada kao što su krune i mostovi, ili nastankom karijesa.
– Suva usta (xerostomia) takođe mogu izazvati neprijatan zadah. Pljuvačka je neophodna kako bi ovlažila usta, neutralisala kiseline koje proizvodi plak, i sprala mrtve ćelije koje se nagomilavaju na jeziku, desnima i sluzokoži usta. Ako se ne uklone, ove ćelije će se raspadati i izazivati loš zadah. Suva usta mogu biti sporedni efekat nekih lekova, problema sa pljuvačnim žlezdama ili stalnog disanja na usta
– Zadah se javlja i posle vađenja zuba, ili drugih oralno hirurških intervencija, a zbog raspadanja krvnog koaguluma. On postoji kod osoba sa ulceracijama u ustima (afte, herpetični stomatitis i druge virusne infekcije usta), ili nekrozom (AIDS, leukoze).
– Kariozni i polomljeni zubi, zaostali korenovi i parodontalni džepovi odlično su mesto za zadržavanje hrane, koja se vremenom raspada što stvara vrlo neugodan miris.

Фотографија корисника Smile Dent Dr Dragan Dimitrijević