4 znaka da treba da posetite vašeg  stomatologa

Ne dopustite da se loše pretvori u još gore!

Važno je ići na redovne preglede kod stomatologa, svakih 6 meseci na profesionalno čišćenje zuba  i temeljni pregled. Međutim, ne zanemarite crvene zastave između tih poseta! Evo nekoliko znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju i da posetite stomatologa odmah.

Bol – Nikad ne zanemarujte zubobolju! Ako su vam zubi osetljivi, to bi mogao biti prvi znak karijesa  ili gnojnog procesa. Ako patite od upornog stomatološkog bola, onda je važno da se vaš zub pregleda što pre. Zubni kvar se može povećati, što dovodi do veće rekonstrukcije(i povećava cenu troškova). Ako je to apsces, bol će se samo pogoršati, ne čekajte da prođe samo od sebe.

Crvene desni – desni koje su natečene, crvene i  koje krvare nisu normalne desni. Iritacija koja se pojavljuje kada perete i čistite zube mogu biti simptom parodontalne bolesti. Nekada krvarenje zubnog mesa može biti znak agresivnog pranja zuba i potrebno  je proveriti u našoj ordinaciji da li je uzrok krvarenja desni  nepravilno pranje zuba  ili je rezultat upale desni.(U nekoliko navrata smo prvi posumnjali na sistemsku bolest diabetes koji je kasnije i potvrđen od endokrinologa) .Možemo preporučiti odgovarajući plan lečenja i obučiti vas da pravilno perete zube.

Previše kamenca? Ako ste primetili tvrde, ljuskave naslage na površini zuba, došlo je vreme da nas posetite. Nakupljanje kamenca je zapravo rast oralnih bakterija koje se  vezuju za kamenac na zubima, što može dovesti do budućeg  gubitka zuba.

Ako patite od lošeg zadaha, ne samo da je to neugodno, nego to takođe može ukazati na postojanje neke infekcije u usnoj šupljini! Ako  se loš zadah  ne popravi  ispiranjem  usta nekim antiseptikom  ili pranjem zube, onda treba da definitivno proverite kod stomatologa šta je uzrok tome!

Zašto čekati? Nazovite nas!