Zdravlje zuba u trudnoći

Ni u trudnoći ne smete da zapostavite zdravlje vaših zuba, evo i zašto:

  1. Zdravlje zuba i zdravlje tela su povezani

Ono šta se dešava u ustima – bolesti desni, karijes, propadanje zuba, može imati negativan uticaj i na ostatak vašeg tela. Ove probleme treba rešiti čim pre jer je to najbolje i za vas i za vašu bebu.

  1. Hormonske promene utiču na vaše desni

Neke žene u trudnoći nemaju nikakve promene što se zuba i desni tiče, ali neke buduće majke razviju ozbiljne upale desni koje mogu da izazovu preveliku osetljivost, otoke i krvarenje. To stanje se zove trudnički gingivitis.

  1. Promene u načinu ishrane povećavaju rizik od propadanja zuba

U trudnoći vam je hrana najveći prijatelj, ali i neprijatelj, i to nije tajna. Povećan broj ugljenih hidrata i šećera, kao i kiselost usta od jutarnjih mučnina može dovesti do propadanja zuba i zubne gleđi.

  1. Stomatološki zahvati su bezbedni u svim stadijumima trudnoće

Osim nekih najzahtevnijih, nije potrebno odlagati stomatološke zahvate u trudnoći. Drugo tromesečje je u principu najbezbednije, a i treće je, mada je mnogim pacijentkinjama tada neudobno da sede u zubarskoj stolici. Ako je procedura bitna za zdravlje vas i vaše bebe, nemojte je nikada otkazivati i pomerati, ali ako je nešto što nije toliko hitno, slobodno možete da sačekate dok niste sto posto spremni