Šta se desi kada ne operemo zube pred spavanje?

Svakome se u životu desi da se taman namesti u krevetu, želi da zaspi i onda se seti da nije oprao zube. I mrzeće vas da ustanete, mrzeće vas mnogo, ali postoji razlog zašto moramo da ih operemo pred spavanje.
Kada legnete a da pre toga niste oprali zube, spavaćete sa tolikom količinom bakterija u ustima, da se to može uporediti sa prljavom sudperom. Kako je to moguće? Pa svaki put kada jedete, bakterije koje po svojoj prirodi obitavaju u usnoj duplji se takođe hrane. I kao i svaki živi organizam, i ove bakterije posle obroka izlučuju toksične materije. Ove materije su toliko kisele po svom sastavu, da nagrizaju zubnu gleđ, izazivajući propadanje korena i karijese.
Ako zaspimo sa neopranim zubima, plak postaje tvrđi i kalcifikuje se oko zuba a kada se to desi, samo profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa može da ga ukloni.
Ali ako se to ne učini, situacija postaje još gora, jer desni vide plak kao infekciju pa se imuni sistem aktivira da se brani od te infekcije, što dovodi do uništavanja zdravog tkiva koje čini potporni aparat zuba, i desni počinju da se povlače.
Zapaljenski proces je u suštini dobar alarm da nešto nije u redu i da je potrebno reagovati, ali ako se ignoriše dovoljno dugo, može izazvati veliku štetu, jer hronična upala u usnoj duplji sa vremenom može dovesti do velikih zdravstvenih problema, kao što su gubitak sluha, demencija i bolesti srca.
Naravno, ovo se neće dogoditi ako samo jedno veče ne operete zube, ali ako vam to postane navika, sa vremenom su i ove najgore posledice moguće.
Zato uvek odvojite makar dva minuta da pred spavanje operete zube i očistite ih koncem, ili u najgorem slučaju, makar isperite usta antiseptičkom vodicom, jer će to da vam obezbedi zdravije i lepše zube i da vas poštedi nepotrebnog bola koji neadekvatna oralna higijena može da donese u budućnosti.