Kada sisanje palca postaje problem?

Sisanje palca, prsta ili cucle kod male dece u mnogima budi pozitivne emocije, jer se doživljava kao prizor nevinosti. Međutim, ova navika može ozbiljno uticati na razvoj zuba i vilica ukoliko se ne iskoreni na vreme. To je refleks koji im omogućava da se osećaju sigurno, srećno i zaštićeno. Iz tog razloga će dete češće posegnuti za ovom navikom u situacijama kada je odvojeno od roditelja ili se nalazi u nepoznatom okruženju. Takođe, sisanje palca nekim bebama olakšava uspavljivanje. Kada je dete umorno, uplašeno ili gladno ono sisa palac ili neki drugi prst kako bi se umirilo.
Sisanje palca može početi i pre rođenja, u materici. U periodu između druge i četvrte godine deca obično prestaju sa ovom navikom. Ukoliko pak navika potraje duže, dete će najverovatnije u predškolskom i školskom uzrastu pod pritiskom vršnjaka u školi ipak odustati od sisanja palca.
Čak i nakon prestanka sisanja palca, dete se može vratiti ovoj navici kada je uznemireno i pod stresom.
Ukoliko navika sisanja palca potraje do pete godine života, dolazi do promene morfološkog oblika zubnih nizova i njihovog međusobnog odnosa. Gornji zubi se pomeraju ka napred, a donji ka jeziku i nastaje otvoren zagrižaj. Takođe, dolazi do promena u razvoju nepca. U deformisani predeo dete potiskuje jezik, usne ili obraze i na taj način se stvara sekundarna štetna navika koja pogoršava nastalu deformaciju.
U kojoj meri će se razviti deformacija zavisi od genetike, načina na koji se štetna navika upražnjava i od trajanja štetne navike. Kod dece koja energično sisaju palac, prilikom vađenja prsta iz usta često se može čuti zvučni signal. U ovim slučajevima morfološke promene mogu nastati već i na mlečnim zubima.
Ni cucla nije preterano bolja, na isti način utiče na razvoj zuba, ali se pokazalo da je deci lakše da ostave sisanje cucle nego prsta.
Kako rešiti ovaj problem kod deteta? Strpljenje je najbitnije!
– Pokušajte da objasnite detetu u skladu sa njegovim uzrastom zbog čega bi trebalo da prestane da sisa palac. Dobar primer je da ga poredite sa nekim crtanim junakom i kažete kako ni on ili ona ne sisaju palac.
– Pohvalite ili nagradite dete kada primetite da ne sisa palac. To je mnogo delotvornije nego kritikovanje deteta u momentu kada dete ovu naviku upražnjava.
– U situacijama kada je dete povređeno ili bolesno nemojte mu braniti da upražnjava ovu naviku. Sisanje palca ga tada umiruje i svaki razgovor na ovu temu bi bio kontraproduktivan.
– Potrudite se da dete bude stalno okruženo igračkama ili slikovnicama kako bi bilo okupirano igrom. U suprotnom dosada budi u detetu želju za sisanjem palca.