Da li treba popravljati mlečne zube?

Mlečni zubi kod većine nisu trajni, i mnogi roditelji će ići logikom – svakako će ispasti, kada se detetu pokvari zub. Ovo naravno nije ispravno razmišljanje, jer svaki zub ima svoju ulogu, pa tako i mlečni! Karijes mora uvek da se leči, jer je on pretnja po ceo organizam!

Deca će lako dobiti karijes, pogotovo ako su im slatkiši dostupni. Ako dođe do kvara mlečnih zuba, pogotovo kutnjaka, moraju se što pre popraviti, jer oni čuvaju mesto stalnim zubima i utiču na razvoj vilica. Prevremeno vađenje mlečnih zuba zbog nezbrinutog karijesa je veoma čest uzrok kasnijeg nepravilnog rasporeda zuba. Susedni zubi će se pomerati u prazan prostor i tako zatvoriti prostor namenjen za stalan zub, koji će nići u pogrešnom pravcu ili ostati zarobljen u vilici. Ako do ovoga dođe, postoje posebni držači prostora koji sprečavaju pomeranje susednih zuba.

Naravno, karijes se mora popraviti da ne bi došlo do širenja infekcije u kost i pojave otoka i bola. Onda se stvara i kuglica na desnima iz koje izlazi gnoj i generalno je jako loše po dete da se tako nešto desi. Tako da, pazite na zube vaše dece i od malena ih navikavajte na pravilnu ishranu i redovno pranje zuba.